سبزي خوردن يك شاهكار است
يك شاهكار ايراني
بارها وقتي مشغول پاك كردن سبزي هستم
برايم سؤالهايي پيدا ميشود
مثلاً چرا جعفري در خوردن نيست
ولي گشنيز هست
چرا تره را انتخاب كردهاند
چرا تربچه و پيازچه
مگر ريحان به تنهايي كافي نيست؟!
در كنار كباب كه تنهاست
مثلاً شاهي
چقدر شيرين و گواراست
نميشد سبزي خوردن را منحصر ميكردند در شاهي؟!
اصلاً تاريخچه اين تركيب از سبزي به چه زماني برميگردد؟!
چه كساني آن را اختراع كردهاند؟!
اين شاهكار تاريخي ايراني را
اما تأثيرش بيبديل است
من كه اين طور يافتم
در اين چند وقتي كه دو سه روز يك بار ميخرم
صبح وقتي بچهها را مدرسه ميگذارم
نيمكيلو
دو سه روز ميماند
و در كنار هر غذا...
وقتي مدتي مصرف كند انسان
متوجه تأثير شگفت آن در تنظيم گوارش ميگردد!
به گمانم بايد نتيجه دانش طبيبان قديم ايراني بوده باشد
مطالعاتي كه روي خواص گياهان داشتهاند
و طعم آنها البته
كه اينها را براي خوردن روزانه برگزيدهاند
اما با اين همه مفيد بودن
بد است كه فرهنگمان دارد از آن دور ميشود
زنها ديگر كمتر فرصت سبزي پاك كردن را دارند
به سمت خريدن آمادهاش ميروند
و در بيشتر خانهها حذف شده تقريباً
و منحصر شايد در مهمانيها فقط
من اما بنا گذاشتهام بر احياء اين سنّت
همينكه گاهي با بچهها دور هم مينشينيم و سبزي پاك ميكنيم لذّتبخش است
حتي فرصتي براي گفتگو
براي با هم بودن
جداي از اينكه از فوايد فراوان آن بهره ميبريم
و زيبايياي كه به غذا ميدهد
و مزههاي شگفتي كه در كنار هم دارد
واقعاً متفاوت
برگبرگش طعمهاي گوناگون
پاككردنش هم واقعاً خيلي وقت نميگيرد
وقتي هر روز ممارست داشته باشي
آنانيكه خودروي زيرپاي خود را مدام چكآپ ميكنند
تعويض روغن و مصرف نوبهاي بنزين سوپر و مكمّل شايد
جسم هم مركب روح ماست
بايد مراقب سلامت آن باشيم
اگر بخواهيم زودتر و سريعتر و در شرايطي امن به مقصد برسيم!