ظهور اخباريون قمّي
هميشه افراطها پس از گذشت زمان، زمينه بروز تفريطهايي را پديد ميآورد. همانطور كه عقلگرايي بيش از حدّ در حجيّت خبر واحد، سبب پيدايش اخباريگري شد. امروز نيز حجيم شدن علم اصول فقه و گرفتار شدن به مباحث و فروعات بسياري كه كاربردي فقهي ندارند و بيشتر ورزش و تمرين ذهني به حساب ميآيند و به تصريح اساتيد جز در «نذر»، آنهم با شرايط بسيار غير متعارف، فايده نميرسانند، تهديد جديدي را متوجه حوزه علميه شيعه كرده است.
تحوّلات اجتماعي بار ديگر از جريان طبيعي فتوا پيشي گرفته و امروز شاهد بلاتكليف ماندن احكام موضوعاتي هستيم كه مبتليبه جامعه است. اين وضعيت شرايط را براي تحوّلي ديگر مناسب كرده كه ميتواند مفيد يا مضرّ باشد، ولي قهراً اتفاق ميافتد.
مهرماه 1397 خبرگزاري مهر خبري را منتشر كرد درباره يك كتابفروشي غيررسمي در شهر قم:
«جريان اخباريگري راديكال در حوزههاي شيعي، سالها روبه فراموشي بود، اما در سالهاي اخير دوباره اين جريان سربرآورده و در حوزههاي علميه به تحصيل و مباحثه مشغولند. كتابفروشي مهمي در قم نيز پاتوقي براي اين طيف است و مدير اين كتابفروشي و برادرش خود از بزرگان اين نحله در قم به شمار ميروند و مباحثات مهمي را داشتهاند و البته تاليفاتي را نيز در اين حوزه منتشر كردهاند.»
«يكي از مشتريان هميشگي اين پاتوق ميگويد: معمولا بيشتر اوقات فراغت من و ديگر دوستانم در اين كتابفروشي به بحث ميگذرد. گاهي هم يكي از طلاب يا علمايي را كه عقايدشان با ما مخالف است، به اين مكان دعوت كرده و با او به مباحثه و در اصل مناظره ميپردازيم.»
«طلبه ديگري ميگويد: بسياري از كساني كه در اين دهه به علم شهره شدهاند، متاسفانه به روايات و احاديث بيتوجه هستند. اينان حتي بدون توجه به حديث مشهور ثقلين، در تفاسير قرآن خود به روش قرآن به قرآن عمل ميكنند، اما مگر ميشود بدون ائمه معصومين (ع) كتاب خدا و دين را متوجه شد؟»
«مدير اين كتابفروشي درباره كتابهاي ارائه شده در اين فروشگاه ميگويد: در اينجا صرفا كتابهاي روايي و احاديث و برخي موضوعات ديگر كه با اصول عقايد شيعه همخوان باشد، به مخاطبان عرضه ميشود. ما در اينجا به هيچ عنوان كتابهاي حوزهها و موضوعاتي چون فلسفه چه غربي چه اسلامي، عرفان و برخي تفاسير خاص را به هيچ عنوان نميآوريم، چرا كه شرعا خريد و فروش چنين كتابهايي را جايز نميدانيم. عقل فلسفي ضلالتبار است و در دين گمراهي به وجود ميآورد. به طور كل دكان فلسفه در دوران حكومت عباسيان براي مقابله با مكتب اهل بيت راه اندازي شد و خلفاي عباسي ميخواستند با اين كار يك معرفتشناسي جديدي را مقابل معرفتشناسي ائمه عَلَم كرده و به زعم خود از پيروان و شيعيان ايشان بكاهند. وي همچنين درباره كتابها و منابع عرفاني نيز اشاره كرد: به طور كل عرفان ابنعربي، مولوي، شمس تبريزي و... به دليل اعتقاد آنها به مبحث وحدت وجود و همچنين نوع نگاهشان به مقوله خلقت و آفرينش كفر محض است و اين اشخاص خارج از دين هستند.»
«عادت اين گروه به تكفير مخالفان عقايد خود نيز مسئله مهم ديگري است. آنها بر مبناي اين عادت زشت خود اكنون مدام به مقوله وحدت اسلامي نيز ميتازند و با فحاشي خود نسبت به معتقدات اهل سنت احساسات هموطنان اهل سنت را جريحه دار ميكنند. اين در صورتي است كه رهبر معظم انقلاب در فتوايي هرگونه توهين به اعتقادات اهل سنت را خلاف شرع دانسته است.»*
--------------------------------
* http://mehrnews.com/news/4411912