به نام خدا

در پارسي‌بلاگحقوق شهروندي

چهارشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۸:۱۰ عصر

پس از آن‌كه منابع را مطالعه كردم
در اين موضوع
چنين نموداري به دست آمد

نسخه كامل نمودار اين‌جاست:
http://movashah.id.ir/o/citizen.png

و سپس يك صفحه متن
فقط براي توصيفي خلاصه
از آن‌چه فهميدم:

شهروندي مترادف با واژه لاتين Citizenship اصطلاحي است كه با پيدايش حكومت‌هاي دموكراتيك در غرب جايگزين واژه «تبعه» شد، واژه‌اي كه پيش از آن براي توصيف «فرد» در نسبت «دولت-مردم» به كار گرفته مي‌شد.

اين واژه به صورت‌هاي گوناگون تعريف شده كه مشهورترين آن‌ها مشتمل بر افرادي است كه در محدوده جغرافيايي مشخص و تحت حاكميت يك دولت سياسي واحد، ملزم به رعايت قوانين و داراي حقوقي معيّن مي‌باشند.

به نظر پاره‌اي از كارشناسان، اين اصطلاح در حقيقت در برابر رژيم‌هاي سلطنتي مستبدي پديد آمده كه جوامع را به صورت طبقاتي اداره نموده و تفاوت مشخصي بين حقوق اشراف و نجيب‌زادگان با رعايا، احرار با بردگان و سفيدپوستان با رنگين‌پوستان و حتي بين مردان و زنان معتقد بوده‌اند. پديد آمدن اين مفهوم حاكي از مقابله با اين نگاه به آحاد جامعه و بيانگر رويكردي برابر نسبت به حقوق مردم بوده است.

اما با نظر به تعاليم اسلام و سيره نبي مكرّم(ص) و اهل بيت عصمت و طهارت(ع) اساساً اين مفهوم به صورت نهادينه در حكومت اسلامي وجود دارد و آن‌چه در قالب حقوق شهروندي بيان مي‌شود، بخشي از تكاليف بيان شده در احكام اسلامي و قسمت عمده‌اي از اعتقادات كلامي اسلامي نسبت به انسان و خلقت اوست.

با پيدايش انقلاب اسلامي در قانون اساسي اصولي روشن در بيان حقوق مردم و انسان‌ها بيان شده است كه پس از آن نيز در قوانين عادي در سه مورد مشخص تلاش شده ضمانت اجرايي بر مفاد آن ايجاد گردد. با تأسيس كميسيون حقوق بشر اسلامي در قوه قضاييه (1373)، تصويب لايحه حقوق شهروندي در مجلس شوراي اسلامي (1383) و موظف كردن دولت به توليد منشور حقوق شهروندي در قانون برنامه چهام توسعه (1384).

در آذرماه 1392 نيز دولت يازدهم پيش‌نويس اول منشور حقوق شهروندي را مشتمل بر سه فصل: قواعد عمومي، مهم‌ترين حقوق شهروندي و سازمان كار، توسعه و نظارت بر اجراي منشور، توسط معاونت حقوقي رياست جمهوري و با مشاركت مركز بررسي‌هاي استراتژيك خود توليد نموده و به صورت غيررسمي منتشر كرده است. فصل دوم آن شامل بيست عنوان مهم در تبيين حقوق شهروندي است. اين منشور در پانزده ماده تنظيم شده است.

كارشناسان عمدتاً حقوق شهروندي را در چهار سرفصل: «حقوق سياسي»، «حقوق اقتصادي»، «حقوق فرهنگي» و «حقوق قضايي» طرح مي‌نمايند كه پاره‌اي از آنان دو سرفصل «حقوق مدني» و «حقوق اجتماعي» را نيز به چهار سرفصل قبلي اضافه نموده و بخش‌هايي از مفاد سرفصل‌هاي قبلي را به اين دو منتقل نموده‌اند. «حق آزادي بيان» و «حق برابري در مقابل دادگاه» دو مورد از مهم‌ترين حقوق شهروندي برشمرده شده‌اند كه مورد تأكيد بيشتر كارشناسان مي‌باشند.

در الگوي قديمي (كلاسيك) شهروندي تنها از حقوق شهروندان سخن به ميان مي‌آمد، ولي امروزه در الگوي «شهروند كامل» به وظيفه اجتماعي شهروندان نيز در كنار حقوق آنان اشاره مي‌شود. وظيفه مشتركي كه تمامي شهروندان در حفظ و نگهداري جامعه خود دارند تا يك همبستگي اجتماعي و تعامل پويا پديد آورند. در اين الگوي جديد از شهروندي، فرد انساني در شبكه‌اي از تاريخ، گذشته، حال، سنّت‌‌ها، زبان و پيش‌‌باورهاي اجتماعي تعريف مي‌شود و نسبت به محيط اجتماعي خود و مشاركت در فعاليت‌هاي آن، هم «حق» و هم «تكليف» دارد.

به نظرم آمد اصلاً
حقوق شهروندي زاييده اسلام است
زاييده اديان توحيدي
متولّد از كلام انبياء
كامل‌ترين حقوق شهروندي را خدا تعيين كرده است
خيلي دقيق‌تر از آن‌چه امروز طرح مي‌شود

به گمانم بايد يك حقوق شهروندي از متون ديني استخراج نماييم
كه كف اين‌ها ببُرد
طوري كه ظلم شديد شبكه اقتصاد سرمايه‌داري
بر گرده ملت‌هاي دنيا
حتي شهروندان كشورهاي غربي
نشان دهد و درمان نمايد
رِبايي كه تمام عرصه‌هاي زندگي امروز بشر را گرفته
و خون ملت‌ها را به شيشه كارتل‌ها مي‌مكد
اقتصادي كه اساسش هرمي است
پيچيده‌تر از شبكه‌هاي هرمي گلدكوئيستي
غربي و شرقي و مسلمان و مسيحي و آتئيست هم نمي‌شناسد
اساس كاپيتاليسم بر هدم حقوق شهروندي مبتني‌ست

همه مردم دنيا امروز دچار فقدان حقوق بشرند
فقدان حقوق شهروندي
و خودشان در جهالت...


مطلب بعدي: چسبِ قدرت مطلب قبلي: همه نظريه هاي فقه حكومتي در يك نمودار

نظرات

حورا: سلام استاد نه نرم افزار تعيين نام اجرا ميشه و نه دو نرم افزار كمكي بايد چيكار كنم چند روز واسه اجراكردنش وقت گذاشتم ولي فايده نداشت
دوشنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۳ صبح
پاسخ: شما ويندوز 8 64بيتي داريد. من اين نرم‌افزار را روي ويندوز 8 تست نكرده‌ام و چون با فناوري‌هاي قديمي (VB6) نوشته شده است، بعيد نيست روي ويندوز 8 نياز به ابزارهاي كمكي ديگري براي اجرا داشته باشد. پيشنهاد مي‌كنم اين روش را امتحان بفرماييد: براي اجراي هر كدام از ابزارها، ابتدا روي آن كليك راست نموده و گزينه «Run as administrator» را انتخاب بفرماييد و سپس دگمه تأييد را در پنجره‌اي كه نمايش داده مي‌شود بزنيد. شايد مشكل حل شود. موفق باشيد
بي نام اصلي:
بهشت جان چرا اين قدر جهنمي قضايا را مي بيني

شنبه ۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۲:۰۴ عصر
بهشت: عجب تربيتي از كامنت پاييني، لبريز است!پنج‌شنبه ۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۸:۳۶ عصر
پاسخ: اگر چه نمي‌شناسم‌شان، صاحب كامنت پاييني، ولي مي‌دانم ايشان به قصد مطايبه چنين فرموده، قطعاً حاكي از تربيت‌شان نيست. خواسته‌اند اندكي بخنديم. ما هم مي‌خنديم. :)
بي نام اصلي: كدام ادم بي تربيتي نام مرا غصب كرده
يكشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۰ عصر
پاسخ: سلام اخوي. «بي‌نام» را بنده معمولاً جايگزين اسامي دوستاني مي‌كنم كه پيام خصوصي مي‌فرستند و حدس مي‌زنم شايد تمايل ندارند نام‌شان اعلان شود. از سوي ديگر، پيام‌شان نكته‌اي دارد كه شايد براي خوانندگان مطلوب باشد. در موازنه «اعلان نظر» با «پنهاني شخص» راهي كه گزيده‌ام و معمول اين وبلاگ است تغيير نام و حذف هويّت است. ببخشيد اگر احساس غصب دست داده و ناراحت نموده. تشكر از شما.
بي نام: سلام برادربزرگوارمطالبتان راخواندم وخيلي ناراحت شدم ولي منم مشكلم تقريبامثل شماست وبادختراستادم ازدواج كردم ولي خداروشكربچه ندارم بنده هم طلبه هستم وپرديسان ميشينم.وفك كنم شمارودرفيضيه ودارالشفاديدم.
يكشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۸:۲۶ صبح
پاسخ: در شعبه دوم دادگاه خودمان، آقايي سمت دادياري داشت، ايشان وقتي پرونده را بررسي مي‌كرد، با شگفتي و لحني تحقيرآميز گفت: «آخه تو نفهميدي نبايد با دختر استادت ازدواج كني؟! آدم عاقل با دختر استاد ازدواج مي‌كنه؟ ما يكي مي‌شناختيم شاگرد مكانيك بود، با دختر اوستاش ازدواج كرد، زندگيش دووم نياورد. معلومه به مشكل مي‌خوري!!!» خلاصه ما آن‌جا بود كه فهميديم آن‌چه در كتاب‌هايي چون «سيماي فرزانگان» و «سياحت شرق» خوانده‌ايم يا خداي نكرده كذب و افتراست كه به علما بسته‌اند و يا «فرهنگ» روحانيت تغيير جدي كرده كه اين مصائب را بار آورده؛ آن‌چه اندر مزايا و محسنات دامادي استاد گفته شده است! تشكر از تشريف فرمايي شما. اميد كه پروردگار شما را مشمول عنايات خاصه خود فرمايد، هم دوشيزه‌اي پاك و مطهّره و «مطيعه» نصيب شما نمايد و هم جمع كثيري از فرزندان صالح خادم اسلام و مكتب اهل بيت(ع). (آن‌چه يافت مي‌نشود دعا كرديم كه فرموده‌اند همه‌چيز را از ما بخواهيد و مقيّد نكردند به ممكنات! :)
مجله پارسي نامه:
كاربر گرامي، سلام
در تاريخ جمعه 92 بهمن 18 نوشته شما با عنوان حقوق شهروندي به فهرست نوشته هاي برگزيده در مجله پارسي نامه افزوده شده است. دبير تحريريه ي اين انتخاب هما و دبير سرويس آن محمد صادق خدايي بوده است. اميدواريم هميشه موفق باشيد.
جمعه ۱۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۷:۳۰ عصر
پاسخ: تشكر از اهتمام شما به اين مهم. خسته نباشيد إن‌شاءالله و در پناه حق تعالي.
خواهرزاده:
نمودار كاملش چقدددد عظيم الجثه ست پنج‌شنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۸ صبح
پاسخ: مطالب زياد بود!
خواهرزاده:

سلام !

يادم رفت دوباره بيايم و اطلاع دهم xmind را از كجا آورده ام

سه سال پيش دايي مهدي از قم آمدند تهران ،

و يك نسخه از آن را به من هديه كردند ...

ظاهرا الان يادشان نيست !

پنج‌شنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۶ صبح
پاسخ: عجب! درست مي‌فرماييد. خاطرم نبود. من خودم اين نرم‌افزار را از يك دوست سوئدي گرفتم. مي‌گفت در دانشگاه و سر كلاس، با اين نرم‌افزار مطالب استاد را نوت‌برداري مي‌كنند! ايشان چند سال پيش امكانات آن را به من معرفي كرد و پس از آن وارد زندگي‌ام شد، نرم‌افزار البته. تشكر :)
بازگشتنسخه محلّي از نوشته‌هاي وبلاگ شايد سخن حق سال نشر19نوشته‌هاي وبلاگ بر اساس سال برچسب‌ها35نوشته‌هاي وبلاگ بر اساس برچسب بيشترين نظر34نوشته‌هاي وبلاگ با بيشترين تعداد نظر مجموعه‌نوشته‌ها27پست‌هاي دنباله‌دار وبلاگ
صفحه اصليبازگشت به صفحه نخست سايت نوشته‌ها986طرح‌ها، برنامه‌ها و نوشته‌ها مكان‌ها75براي چه جاهايي نوشتم زمان‌ها30همه سال‌هايي كه نوشتم جستجودستيابي به نوشته‌ها از طريق جستجو وبلاگ1387با استفاده از سامانه پارسي‌بلاگ نماها2چند فيلم كوتاه از فعاليت‌ها آواها10تعدادي فايل صوتي براي شنيدن سايت‌ها23معرفي سايت‌هاي طراحي شده نرم‌افزارها36سورس نرم‌افزارهاي خودم معرفي6معرفي طراح سايت و آثار و سوابق كاري او فونت‌هاي فارسي60تعدادي قلم فارسي كه معمولاً در نوشته‌هايم استفاده شده است بايگاني وبلاگ1375نسخه محلّي از نوشته‌هاي وبلاگ خاندان موشّحبا استفاده از سامانه شجره‌ساز خاندان حضرت زادبا استفاده از سامانه شجره‌ساز فروشگاهدسترسی به غرفه محصولات فرهنگی
با اسكن باركد صفحه را باز كنيد
تماس پيامك ايميل ذخيره
®Movashah ©2018 - I.R.IRAN